Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 23:53 - Безработица
Автор: ecsoconsult Категория: Политика   
Прочетен: 6646 Коментари: 4 Гласове:
2



Обезщетения за безработица
по Регламент на Съвета (ЕИО) № 1408/71 и в Регламент (ЕИО) № 574/72 
 
Според определението, дадено от Съда на Европейските общности, обезщетенията за безработица са този вид обезщетения, които заменят загубеното от лицето трудово възнаграждение, поради оставането му без работа. Те имат за цел да осигурят доходи на лицето, с които то да покрива разходите си за живот.

Правилата за безработица са разпределени в 3 раздела в Регламент на Съвета (ЕИО) № 1408/71:
раздел 1: включва разпоредбите, уреждащи сумирането на осигурителни периоди или периоди на трудова заетост, и изчисляването на обезщетенията; раздел 2: включва правилата, отнасящи се до безработните лица, които отиват в държава-членка, различна от компетентната държава или това е принципа за износ на обезщетения, докато лицето си търси работа в друга държава членка, със запазено обезщетение за безработица за период от три месеца; раздел 3: включва правилата, отнасящи се до безработните лица, които по време на последната си заетост са пребивавали в държава-членка, различна от компетентната държава. В Регламент на Съвета (ЕИО) № 1408/71 е уредена възможността за сумиране на осигурителни периоди и периоди на трудова заетост, придобити в друга държава-членка, при преценка на правото и определяне на обезщетението за безработица. Удостоверяването на тези периоди се извършва посредством нарочен формуляр (Е 301), който се издава по искане на заинтересованото лице. Ако то не представи необходимия формуляр, компетентната институция може да го поиска от институцията, в която лицето е имало трудова заетост. В България компетентната да удостоверява осигурителни периоди за безработица, е Националния осигурителен институт.

Когато законодателството на съответната държава-членка предвижда различен размер на обезщетенията, в зависимост от броя на членовете на семейството, нейната компетентна институция трябва да взема предвид и членовете на семейството на заинтересованото лице, които пребивават на територията на друга държава-членка. Информацията за членовете на семейството, необходима за прилагане посочената разпоредба, се предоставя на компетентната институция чрез заверено удостоверение. Този формуляр (Е 302) се издава от институцията, на чиято територия пребивават членовете на семейството. В България този формуляр се издава от Националния осигурителен институт.

Обезщетенията за безработица могат да се изнасят в друга държава-членка само за ограничен период от време и при спазване на специални условия за това. В този случай обменът на информация между компетентната институция, отпуснала обезщетението за безработица, и институцията в държавата, в която правоимащото лице отива да търси работа, се извършва с формуляр Е 303, който включва 6 отделни части - от Е 303/0 до Е 303/5. Когато обезщетението за безработица е отпуснато от Националния осигурителен институт, той издава посочения формуляр. Когато обезщетението е отпуснато от институция на друга държава-членка, за да може да се получава в България, посочения формуляр се представя в Националния осигурителен институт.

По отношение на лицата, работили в институция на Европейските общности Регламенти на Съвета (ЕИО) № 1408/71 и № 574/72 не се прилагат и тези лица нямат право на обезщетения за безработица по българското законодателство.  Те могат да ползват правата, които са им предоставени от социално-осигурителната схема на Европейските общности. С нарочен регламент са уредени условията, при които тези лица могат да получават отпуснатите им обезщетения за безработица.

 



Тагове:   болест,   безработица,


Гласувай:
2



1. анонимен - Работил съм в Испания и след завр...
11.09.2010 20:08
Работил съм в Испания и след завръщането ми в България съм поискал отпускане на обезщетение за безработица. Как да докажа, че съм работил в Испания?
цитирай
2. ecsoconsult - Работил съм в Испания и след завр...
11.09.2010 20:09
анонимен написа:
Работил съм в Испания и след завръщането ми в България съм поискал отпускане на обезщетение за безработица. Как да докажа, че съм работил в Испания?

Осигурителните периоди за безработица, възнаграждението, причината за прекратяване на трудовото правоотношение и др. се удостоверяват с нарочен формуляр, издаден от испанската компетентна институция. Въз основа на данните в него съответното териториално поделение на НОИ ще извърши преценка на правото, продължителността и размера на паричното обезщетение за безработица. В случай, че при завръщането си в България, не сте се снабдил с този формуляр, може да Ви съдействаме за издаването му от съответната институция и представянето му в ТП на НОИ.
цитирай
3. анонимен - е 301
12.10.2010 21:50
Подали сме искане за служебно издаване на Е 301 от Кипър, тъй като не се бяхме снабдили с него при престоя ни там. Процедурата е дълга - от тази държава се чака 7-8 месеца. Последно ни информираха, че може да си изтеглим от интернет Е 301 и да го пратим попълнен по факс с необходимите данни, а от там ще ни върнат оригинален Е 301. Има ли такава процедура??? От къде да се изтегли формуляр Е 301? Предварително благодаря.
цитирай
4. ecsoconsult - E301
24.10.2010 23:06
Здравейте, тъй като формуляр Е301(от 01.05.2010- U1), удостоверява осигурителни периоди на лицата за право на парично обзещетние при безработица, не е възможно Вие да го попълните и изпратите. Препоръчвам Ви да се обадите в Дирекция "Европейска интеграция и международни договори", в ЦУ на НОИ за съдействие за ускоряване на процедурата по получаване на отговор от Кипър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ecsoconsult
Категория: Политика
Прочетен: 2213848
Постинги: 20
Коментари: 492
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол