Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 01:39 - 15 хиляди огласиха София: Искаме правата си, искаме парите си!
Автор: ecsoconsult Категория: Политика   
Прочетен: 2276 Коментари: 0 Гласове:
4



15 хиляди огласиха София: Искаме правата си, искаме парите си!


КНСБ организира митинг срещу пенсионната реформа


Младенов посочи пред участниците в протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа, че новите предложения за промени в кодекса ще бъдат направени само с консенсус.

image


Начело на протестното шествие беше цялото ръководство на КНСБ.

Част от лозунгите, които протестиращите носят, са:

"Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете за тях!", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии!", "Не на геноцида, върнете ни надеждата, не търпим повече бедност!".

"Вдигнете плакатите, надуйте свирките, да ни чуят тук и в Министерския съвет колко сме много. Няколкостотин хиляди души са готови да бранят правата си. Да ни чуе и министър Дянков, защото той е виновникът да не могат миньорите да се пенсионират. Някой бързо забрави, че ние започнахме пенсионната реформа 2000 година", призова вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

При споменаването на министър Дянков част от синдикалистите извикаха: "Оставка!".

От името на участниците в шествието в Министерския съвет бе връчена декларация до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева и председателите на парламентарните групи в 41-вото народно събрание.

В декларацията се казва, че 10 години след старта на пенсионната реформа през 2000 г. българските работници и служители са понесли огромно увеличение на осигурителния стаж и възраст. В същото време три поредни правителства безусловно са намалявали осигурителната вноска за пенсия от 32 на 16%.

"По този начин 13 милиарда лева приходи са били подарени на бизнеса. Днес той чертае апокалиптични картини", пише още в документа.

В него се посочва, че категоричната позиция на огромната част на хората на наемния труд, изразена в събраната подписка от над 200 000 души, е за оттегляне на проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и формирането на нови стратегически цели за реформата.

Според участниците в акцията основна цел е постигане на финансова стабилност на осигурителната система след увеличаване на осигурителната вноска с 3%; гарантиране на по-високи адекватни пенсии, така че до 2025 година да се достигне размер на пенсията, равен на 65% от личния осигурителен доход.

Синдикалистите призоваха министър-председателя Бойко Борисов да продължи да се държи все така мъжки. Те призоваха финансовият министър Симеон Дянков да вземе парите от "онези с големите палати", но да не бърка в джоба на българските работници.

В отговор на протестиращите министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че осигурителният стаж ще се повишава плавно – с 3-4 месеца на година.

"От коя година това ще стане, предстои да бъде решено съвместно със синдикатите", допълни министърът.

В проекта на протокол за съгласие между синдикатите и премиера е записано, че стажът ще нараства от 2016 г.



Тагове:   Огласиха,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ecsoconsult
Категория: Политика
Прочетен: 2213590
Постинги: 20
Коментари: 492
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол