Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 23:26 - Пенсии за старост, пенсии за инвалидност и наследствени пенсии
Автор: ecsoconsult Категория: Политика   
Прочетен: 5148 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 09.09.2010 21:06


Пенсии за старост, пенсии за инвалидност и наследствени пенсии по Регламент (ЕО) № 883/2004 и Регламент (ЕО) № 987/2009


В Регламент (ЕО) № 883/2004 е уредено правилото, че правото на пенсия се преценява от компетентните институции на всички държави-членки на ЕС, на чиито законодателства е било подчинено заинтересованото лице. Изключение от това правило е установено по отношение на пенсиите за старост: ако заинтересованото лице изрично поиска отлагане на отпускане на пенсия за старост по законодателството на една или повече държави-членки.

Когато правото на пенсия зависи от завършването на периоди на осигуряване, периоди на заетост или самостоятелна заетост, или периоди на пребиваване, пенсиите следва да се отпускат като се вземат предвид периодите, завършени съгласно законодателството на други държави-членки, все едно, че са завършени съгласно прилаганото от компетентната институция, която преценява правото на пенсия, законодателство.

В случай, че преценката на правото на пенсия зависи от осигурителни периоди, положени при специфични условия на труд, ще се сумират само осигурителни периоди от същия вид, положени в друга държава-членка. Такива са случаите на осигурителен стаж, положен при условията на първа и втора категория труд по българското законодателство, както и предвидените в българското законодателство специални условия за придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за определени професии.

В чл. 52 от Регламент (ЕО) № 883/2004 са установени правилата за изчисляване на пенсиите. Те са разделени в зависимост от това дали правото на пенсия възниква с или без сумиране на осигурителни периоди:

-когато правото на пенсия не зависи от сумирането на чужди осигурителни периоди, се изчислява самостоятелна пенсия

-когато за възникване на правото на пенсия е необходимо сумиране на осигурителни периоди, се изчислява пропорционална пенсия, при която се определят теоретичен и пропорционален размер.

Ако осигурителните периоди или периодите на пребиваване на лицето са с продължителност по-малка от една година, не се взимат предвид при определяне на пенсията, освен ако законодателството на съответната държава изрично предвижда право на пенсия да възникне въз основа на тези периоди. Тези периоди се взимат предвид от другата държава-членка, в която лицето е било осигурено, ако това са повече от една държави, те се разпределят между тях пропорционално на придобития съгласно техните законодателства осигурителен стаж.

Ако начинът за определяне на обезщетенията или правилата за изчисляване се променят или в личното положение на заинтересованото лице настъпи промяна, която би довела до осъвременяване на размера на пенсията, се извършва преизчисляване на тази пенсия.

По отношение на наследствените пенсии се прилагат посочените по-горе правила за отпускане на пенсии за старост. Те ще се изчисляват от пенсията, която наследодателят е получавал съобразно нейния вид, или от пенсията, на която той би имал право към датата на смъртта.

Установени са три групи правила за пенсиите за инвалидност, в зависимост от схемите на осигуряване на заинтересованото лице:

-за лица, които са се подчинявали на законодателствата на държави-членки със схема на осигуряване тип “А” (т.е. схема, при която размерът на пенсията не зависи от продължителността на осигурителния стаж);

-за лица, които са се подчинявали на законодателствата на държави-членки със схема на осигуряване тип “Б” (т.е. схема, при която размерът на пенсията зависи от продължителността на осигурителния стаж);

-за лица, които са се подчинявали на законодателствата на държави-членки със схема на осигуряване тип “А” и тип “Б”.

Постановеното от компетентната институция на една държава-членка решение относно степента на намалена работоспособност, е задължително за другите държави-членки.

Предвид обстоятелството, че посочените регламенти влизат в сила от 01.05.2010 г., началната дата на всички видове пенсии, определена по тях, не може да бъде преди 01.05.2010 г.

Преизчислението на пенсиите по реда на Регламент (ЕО) № 883/2004 се извършва въз основа на заявление, подадено от лицето, като срокът за преразглеждане е две години от датата на влизане в сила на регламента.

Заявленията за пенсия се подават до институцията по мястото на пребиваване на лицето или до институцията на държавата-членка, чието законодателство е било приложимо последно за лицето.
 

http://www.ecsoconsult.com/




Гласувай:
2



1. анонимен - Пенсионер
09.09.2010 00:13
Навършил съм 63-годишна възраст и имам 35 години и 02 месеца осигурителен стаж, положен при условията на трета категория труд. Какви са условията, за да ми се отпусне лична пенсия за осигурителен стаж и възраст и какво да направя, ако осигурителният ми стаж е недостатъчен?
цитирай
2. ecsoconsult - Навършил съм 63-годишна възраст и ...
09.09.2010 00:15
анонимен написа:
Навършил съм 63-годишна възраст и имам 35 години и 02 месеца осигурителен стаж, положен при условията на трета категория труд. Какви са условията, за да ми се отпусне лична пенсия за осигурителен стаж и възраст и какво да направя, ако осигурителният ми стаж е недостатъчен?


Съгласно българското осигурително законодателство правото на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст от мъжете се придобива при навършена 63-годишна възраст, ако сборът от възрастта и осигурителния стаж е 100. Вие отговаряте на изискването за навършена възраст, но сборът от възрастта и осигурителния стаж е 98, т.е. е по-малък от изискуемия. За осигурителен стаж при пенсиониране ще бъде зачетено времето на обучение във висше или полувисше учебно заведение, ако внесете за своя сметка осигурителни вноски за недостигащия период. В случай, че нямате завършено висше или полувисше образование можете да закупите до 5 години осигурителен стаж, ако внесете съответните осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Ние можем да изчислим размера на дължимите от Вас осигурителни вноски за недостигащия Ви осигурителен стаж и да Ви съдействаме за тяхното внасяне, както и за подаване на необходимите документи в съответното териториално поделение на НОИ.
цитирай
3. анонимен - Отпусната ми е пенсия за осигури...
11.09.2010 20:00
Отпусната ми е пенсия за осигурителен стаж и възраст, но не съм доволен от зачетения осигурителен стаж и от определения размер на пенсията. Какво мога да направя?
цитирай
4. ecsoconsult - Отпусната ми е пенсия за осигури...
11.09.2010 20:01
анонимен написа:
Отпусната ми е пенсия за осигурителен стаж и възраст, но не съм доволен от зачетения осигурителен стаж и от определения размер на пенсията. Какво мога да направя?

Ние можем да защитим правата Ви като изготвим и подадем жалба в законоустановения срок до съответното териториално поделение на НОИ, постановил разпореждането за отпускане на пенсия, както и да следим за срока, в рамките на който следва да получите решение по случая.
цитирай
5. анонимен - От инвалидна към наследствена пенсия.
22.06.2012 13:05
Инвалид съм с 60% ЗТР , срок: пожизнен, на 47г. съм. Майка ми почина преди 2 години. Въпрос: имам ли право инвалидната ми пенсия да се промени в наследствена от починалата ми майка и какви документи са необходими? Четири деца сме , но само аз съм с увреждане. Съпругът й също е жив.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ecsoconsult
Категория: Политика
Прочетен: 2210299
Постинги: 20
Коментари: 492
Гласове: 53
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол